האם עצמאי משלם יותר ביטוח לאומי?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
15084icon users
09.05.2023icon calendar

מספר עבודות במקביל נשלם יותר מס? בשלב מסוים כבר לא משתלם להעלות את הברוטו? מה מותר להכניס בתור קיזוז הוצאות? ריכזנו עבורכם חלק מהמושגים המרכזיים מתחום המיסוי כדי לעשות סדר בבלגאן ולהצביע על הטעויות הנפוצות ביותר. לגזור ולשמור…

מה לעשות, רובנו לא מודעים לזכויותינו בנוגע לתשלום מיסים, מע"מ וביטוח לאומי. אין לנו באמת מושג אם מה שאנו משלמים בפועל דומה למה שאנו אמורים לשלם לפי החוק, ואיך מחשבים את הדבר המסובך הזה. אז הנה מספר הבהרות כדי להקל עליכם ולו במקצת:

  • שכירים ועצמאיים משלמים אותו מס – כידוע, שיעור המס בישראל נקבע רק בהתאם לגובה ההכנסה של האדם או של העסק, ולכן, שיעורי המס ומדרגות המס עבור עצמאיים ושכירים הינם זהים. בנוסף, אדם יכול להיות גם שכיר וגם עצמאי במקביל, כאשר מס ההכנסה יחושב על כל הכנסותיו ביחד.
  • יותר עבודות לא אומר יותר מס – חלקנו נמנעים מלעבוד במספר עבודות במקביל, מתוך חשש שנשלם יותר מס, אך זוהי הנחה שטעות ביסודה – לא משנה מספר מקורות ההכנסה שיש לכם בתור עוסקים מורשים או שכירים, אלא סך כל ההכנסה יחד היא שתקבע את גובה המס שתשלמו.
  • תמיד משתלם להרוויח יותר – טעות נפוצה גורמת לנו לחשוב שבשלב מסוים כבר לא משתלם לנו להרוויח כסף, מכיוון שהדבר מקפיץ אותנו לתקרת מס גבוהה יותר וכך השכר נטו רק יורד. למעשה, תמיד משתלם להרוויח כמה שיותר, משום שברגע שאנו קופצים למדרגת מס חדשה, תשלום המס הגבוה יותר מתייחס רק לסכום שבין התקרה הקודמת לתקרה החדשה. לדוגמא, עובד המרוויח מעל 67,000 ₪ ברוטו בחודש נמצא בתקרת המס המקסימלית. אם אותו עובד ירוויח 70,000 ₪, תקרת המס המקסימלית תחול רק על אותם 3,000 ₪ הנמצאים מעל התקרה ולא על כל הסכום. בקיצור, לא ייתכן שלעובד עם ברוטו גבוה יותר יהיה נטו נמוך יותר. בנוגע לחברה, מס החברות בישראל הוא בשיעור של 25% על כל הכנסה, מהשקל הראשון ועד אינסוף.

ביטוח לאומי, צילום:שאטרסטוק

מה מותר לקזז ומה אסור להוריד?

כאשר העסק מקזז הוצאות הוא בעצם מקטין את הסכום שעליו יש לחשב תשלומי מס הכנסה. לדוגמא, אם לעוסק היו הכנסות של 20,000 ₪ בחודש והוא קיזז הוצאות בסך  5,000 ₪, הוא ישלם מס רק על 15,000 ₪. הכוונה כאן היא להוצאות עסק, כלומר כל הוצאה ששמשה לייצור הכנסה, למשל, הוצאות על משכורות, שכר דירה, פרסום, ארנונה למשרד, הוצאות משרדיות, הוצאות מימון (ריבית על הלוואות, עמלות בנקים) וכו'. בנוגע להוצאות רכב, פקודת מס הכנסה מגבילה את העוסקים לקזז הוצאות רכב עד 45 אחוז מההוצאה, כלומר אם היו לך הוצאות דלק של 1,000 ₪, תוכל לקזז הוצאות רק בסך 450 ₪, כי מס הכנסה רואה בהוצאות רכב "הוצאה מעורבת" – הוצאה המשמשת גם לשימוש עסקי וגם לשימוש פרטי. אגב, גם עסק העובד מהבית יכול לדרוש הוצאות כמו כל עסק אחר. הכנסות שכ"ד למגורים פרטיים פטורים ממס עד לתקרה של 4,980 ₪ לחודש.

מה ההבדל בין מע"מ למס הכנסה?

מע"מ הוא מס ישיר המוטל על הצריכה הפרטית, בעוד מס הכנסה הוא מס עקיף המוטל על רווחו של העוסק (מדובר רק על עוסקים מורשים ופטורים ולא על חברות). עוסק מורשה גובה את הכנסתו כולל 18 אחוז מע"מ ואז מעביר את המע"מ לרשויות המס. מס הכנסה הוא שונה לגמרי, בו העוסק המורשה משלם את המס על הרווח שלו. בנוסף, במקרים מסוימים ניתן להיות עוסק עצמאי מבלי לעסוק בדיווחים למע"מ, אם המחזור השנתי של העסק נמוך מ- 78,000 ₪

מה זה 'ניכוי מס במקור'?

מדיניות ראשות המיסים בישראל היא לגבות מס הכנסה כל חודש בחודשו למרות שהחישוב הוא שנתי. עוסקים מורשים חדשים או כאלה שלא ניתן להם פטור מסיבות שונות, מצווים לשלם את המס בעת תקבול התשלום. התשלום מתבצע דרך הלקוח שמשלם וגובה מס במקור . הדבר דומה ליחסים בין השכיר למעסיק, בהם המעסיק מנכה את מס ההכנסה כבר בתלוש המשכורת ומעביר למס הכנסה ישירות, במקום שהעובד ישלם ישירות למס הכנסה.

עצמאים משלמים יותר ביטוח לאומי משכירים

ראשית, ביטוח לאומי הוא לא מס אלא ביטוח לכל דבר, שמטרתו להבטיח קצבה במקרים מסוימים. בניגוד למס הכנסה, קיימות בביטוח לאומי רק שתי מדרגות מס. לעצמאיים שיעורי תשלום הביטוח הלאומי יותר גבוהים, כי עבור שכירים המעסיק משלים מכספו חלק מתשלום הביטוח הלאומי. מי שמעסיק עובדים חייב לשלם, פרט לסכומים שמשלם העובד, חלק מכספו האישי עבור העובד. המדרגה הגבוהה ביותר שמשלם השכיר היא 12 אחוז, אליה מוסיף המעסיק 6.5 אחוז (סה"כ 18.5 אחוז). לעומת זאת, עצמאיים משלמים את כל הסכום בעצמם, אשר עומד על 16.23 אחוז במדרגה הגבוהה.

לסיום, המס על זכיות בהימורים הוא בשיעור של 30%, כך שאם אתם מחשבים מה תעשו עם הפרס הגדול בלוטו, אל תשכחו להעביר למדינה כמעט שליש ממנו…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
עקבו אחרינו
צור קשר

     

    youtube icon linkedin icon facebook icon
    кнопка вверх
    צרו איתנו קשר